Primele biblioteci publice au aparținut școlilor. Acesta a fost și cazul Darabanilor, unde prima bibliotecă a funcționat pe lângă Școala de Băieți, în 1904. Fondul de carte al acestei prime biblioteci dărăbănene cuprinde 400 de volume, toate pierdute însă în Primul Război Mondial.
În perioada interbelică biblioteca școlară la Darabani a renăscut, așa că în 1944 aici existau peste 1073 de volume. S-a mai încheiat un Război, Al Doilea Mondial, și cărțile de la Darabani au dispărut din nou, toate.
Prima bibliotecă publică oficială din Darabani, numită Biblioteca Populară, a fost înființată la 1 aprilie 1924, în cadrul Ateneului Local. Cele 80 de volume care alcătuiau fondul de carte inițial au fost donate de către Ministerul Instrucțiunii Publice prin intermediul Prefecturii Județului Dorohoi.
În 1938 Ateneul își schimbă numele în Căminul Cultural „Lumina”, Biblioteca funcționând în continuare în cadrul instituției, acum însă cu un fond de carte de peste 1.000 de volume și cu 820 de cititori înregistrați, conform „Monografiei localității Darabani”, întocmită de către învățătorul Gheorghe Gârneață în 1942 și păstrată în manuscris.
Odată cu războiul se pierde urma cărților bibliotecii de la Darabani, care renaște abia în 1948.
Astăzi Biblioteca Orășenească Darabani, găzduită la parterul Conacului Balș, are peste 30.000 de volume și mai mult de 1.000 de cititori activi.